Pikírovanie: paradajky a papriky

Čo je to vlastne pikírovanie ?

Ide o rozsádzanie mladých drobných sadeníc zo sadbovača, kde sme zasiali semienka  - do väčších nádob. Je to z dôvodu, že sadenica a jej koreňový systém potrebuje na svoj rast priestor a v samostatnej nádobe dostane na to plnohodnotné podmienky.

Kedy sa pikíruje?

Bežne sa odporúča vykonať rozsadenie, keď už má sadenica okrem klíčnych listov aspoň jeden pár ďalších listov na stonke. Ide o signál, že sadenica je už dostatočne silná na presadenie.

Postup :

1. Pripravíme si substrát - v ponuke nášho eshopu máme na mieru a presné potreby sadeníc paradajok a paprík čisto prírodný substrát VITA NATURA bez priemyselných hnojív pre ekologické pestovanie ALEBO si ho môžete pripraviť aj sami doma - podľa priloženého video postupu 

2. Vyberte opatrne sadenice zo sadbovača ideálne po jednom kuse tak, aby nedošlo k poškodeniu už vytvoreného koreňového systému. Pri tom sa môžete inšpirovať drobným záhradkárskym náradím z priloženého videa.

3. V novej nádobe (kelímku) si vytvorte malú jamku do ktorej vložíte túto sadenicu, pričom ju malinko dosypete okolo koreňov substrátom a len veľmi zľahka utlačíte prstami ( naozaj len zľahka, aby neprišlo k poškodeniu drobných korienkov )

4. Po zasadení sadenice je potrebné jej zabezpečiť dostatok vlahy, aby sa substrát okolo koreňov usadil a aby sa eliminovalo riziko vysychania. ( tiež odporúčame spôsobom použitým vo videu.

Prečo odporúčame pikírovať?

  • silná rastlina - ak poskytnete sadeniciam viac priestoru a živín , podporíte tým jej silnejší a zdravší rast
  • lepší koreňový systém - po presadení koreňový systém dostane viac priestoru pre rozrastanie a tým získa lepšiu stabilitu a najmä výživa rastlín prechádza od koreňov
  • ochrana pred chorobami - ak budú sadenice jednotlivo presadené, eliminuje sa riziko šírenia chorôb medzi nimi.

Zhrnutie : 

Pikírovanie je veľmi dôležitý a významný krok v starostlivosti o mladé rastliny, vďaka ktorému prechádza rastlina z fázy klíčenia do fázy silného a zdravého rastu.

Použité produkty z videa a nami odporúčané produkty pre paradajky a papriky:

Substrát pre paradajky a papriky - 20 L 

Perlit Agro 3 L

Pravý slepačí hnoj AGRO 3 kg

Hnojivo AGRO Kristalon Štart 0,5 kg

Kristalon zdravé paradajky a papriky - 0,5 kg

Granulované hnojivo AGRO pre paradajky a papriky 1 kg

Tekuté hnojivo na paradajky, papriky a inú plod. zeleninu AGRO 1 L

NATURA Prírodné tekuté hnojivo pre plodovú zeleninu - 1 L