Montáž kvapkovej závlahy - video postup

Kvapková závlaha je jeden z najefektívnejších spôsobov zavlažovania  pre pestovanie okrasnej či úžitkovej záhrady. Efektivita spočíva  v tom, že dodáva vodu priamo ku koreňom rastlín a tým minimalizuje jej odparovanie a plytvanie vody. Preto tento spôsob Vám nielen ušetrí vodu, ale zlepší sa rast Vašich rastlín.

Montáž je veľmi jednoduchá a rýchla, takže ju zvládne naozaj každý a oproti automatickému zavlažovaciemu systému ušetríte peniaze za montáž odborníkom ale hlavne nemusíte na odborníka čakať a viete si to kedykoľvek nainštalovať sami.

Poďme spolu si predstaviť  postup krok po kroku :

1. Plánovanie a príprava,  príprava pôdy a materiálu :

  • Náčrt : nakreslite si plán záhradného priestoru pre oblasť , ktorú chcete zavlažovať. Označte si konkrétnu oblasť užitkovej či okrasnej záhrady do náčrtu, kde chcete umiestniť kvapkovaciu hadicu
  • Zóny zavlažovania - ak plánujete zavlažovať viac zón- zakreslite si ich do náčrtu vrátane umiestnenia ventilov
  • Komponenty : premyslite a zakreslite si do náčrtu aj spojovací materiál - tvarovky (T-spojky, priame spojky, kolená) taktiež aj ventily ( ak chcete mať sekcie, ktoré chcete menej, či viac zavlažovať - poslúžia na to ventily), úchyty do zeme na hadicu, umiestnenie prívodnej hadice LDPE, regulátora tlaku a filtra
  • Meranie : zmerajte si celkovú dĺžku plochy podľa vyššie nakresleného náčrtu - podľa toho zistíte koľko metrov kvapkovacej hadice budete potrebovať. Zároveň si zrátajte počet spojok ( tvaroviek) ktoré budete potrebovať a ostatných komponentov - objednajte tovar. Platí, že každá naša kvapkovacia hadica má rozmery 16mm - preto spojovací materiál objednávajte s označením 16. Rada - pri plánovaní hadice odporúčame pre istotu rátať s rezervou - v prípade dodatočnej zmeny plánov umiestnenia hadice . Výhodné sú balíkové produkty čiernych kvapkovacích hadíc - 25 m, 50 m, 100 m balíky. Najefektívnejšie je rozostup kvapkovačov 33 cm . Na výber máte z 2 farieb - čierna a hnedá ( k nim sú aj čierne aj hnedé úchyty na kvapkovú závlahu)
  • Kým Vám komponenty ku závlahe prídu ( do 24 hod.  na našom eshope) - Pripravte si pôdu : vyčistete ju od buriny, kameňov či iného nežiadúceho materiálu. Pôdu môžete prekypriť, nahnojiť, použiť kompost či iné - podľa typu rastlinstva.

2. Montáž kvapkovacej závlahy :   

  • Umiestnite na pôdu hlavnú kvapkovaciu hadicu podľa plánu z Vášho náčrtu. Zaistite si ju, aby Vám nelietala v priestore - pomocou úchytov hadice ( aspoň základ, potom neskôr pri spustení hadice môžete doumiestňovať ďalšie úchyty)
  • (ak máte v náčrte) pripojte aj ostatné zóny  kvapkovacej hadice pomocou montážnych spojok/tvaroviek ( nezabudnite ich zaistiť pomocou hadicových spon), ďalej nezabudnite na umiestnenie ventilov ku jednotlivým zónam.
  • ak privádzate vodu z inej oblasti záhrady - umiestnite si prívodnú LDPE hadicu a spojte ku so začiatkom kvapkovacej hadice ( môžete použiť pre jednoduchšiu montáž Quick ventil

3. Pripojenie na prívod vody a testovanie  :

  • Regulátor tlaku - slúži na zabezpečenie optimálneho tlaku vody - pre kvapkovú závlahu je to ideálne okolo 2 barov. Preto ak máte napojenie z mestského vodovodu - prípadne zo studne o tlaku cca 4 bary  - odporúčame rokmi overené a stabilné regulátory tlaku značky HUNTER z rady Senninger . 
  • Filter- je významnou súčasťou celého závlahového systému, nakoľko zabraňuje upchatiu kvapkovačov v hadici nečistotami z vody  a tým predlžuje celkovú životnosť celého systému. Filtre z našej ponuky si kedykoľvek môžete otvoriť a manuálne prečistiť - odporúčame. Taktiež je možnosť zakúpenia aj náhradného vnútra filtra - či už sieťový alebo diskový filter

  • pripojte vyššie uvedené kompontenty k prívodu vody a zapnite vodu. Nechajte systém niekoľko minút pustený a skontrolujte, či všetky kvapkovacie otvory z hadice riadne kvapkajú do pôdy. 
  • Kontrola tesnosti úniky vody - skontrolujte všetky spoje - kde ste použili spojky/tvarovky, ventily - či po spustení vody tesnia dobre a nikde inde nepreteká voda
  • skontrolujte si zafixovanie hadíc pomocou úchytov do zeme ( v prípade rozbujnenia rastlinstva v sezóne predídete tým poškodeniu rastlinstva pri manipulácii a premiestňovaní)

 Inšpirujte sa video návodom pri výsadbe rôznych rastlín z úžitkovej záhrady , tento istý návod platí aj pre inštaláciu kvapkovej závlahy pre zvýšené záhody - prívodnú LDPE hadicu môžete ťahať jak zvonku do výšky, alebo z vnútra záhonu a tam - hore v záhone napojiť na už kvapkové potrubie. 

Video z montáže kvapkovej závlahy k okrasnej záhradke a iné